• FRÅGA HUND

FRÅGA HUND!
VILKEN KONSTIG RUBRIK!
HUR TÄNKER DEN DÄR WILLIAM NU ...?


Ja, det är naturligtvis en ordlek som associerar till det kända TV-programmet, där lärda Lundabor besvarar kluriga frågor.

Det klarar absolut inte jag. Men då frågar jag Viveca eller någon annan klok ledare ...  Vi kanske kan utbyta erfarenheter?!
Syftet är att vi ska lära oss mer om sådant som är bra för hunden
Jag lägger ut en del information, som jag har fått eller hittat - från vänner och bekanta, från nätet, eller kanske från dig.


Förhoppningsvis lär vi oss en del, både du och jag!
Läs och kommentera gärna!
Det är mycket vi vill lära våra hundar. Men jag vill också lära mig - bli bättre på att iaktta och lyssna på vår Emma. Vad vill hon ...? När mår hon som bäst? Kanske utsätter jag henne för någonting som hon inte alls uppskattar.

En del texter och uppslag hittar jag säkert på nätet, annat skriver jag själv - och varför inte utbyta erfarenheter, oss hundägare emellan?! 

Du får gärna tipsa mig om sådant som kan tänkas passa in här.

--- --- ---
Vem är jag ...?
Jag är hundägare sedan många år tillbaka, sekreterare i styrelsen, ansvarig för hemsidan,
utbildningsansvarig inom föreningen, tillsammans med ordförande Viveca, och dessutom handledare. Det har slumpat sig så att jag leder kurser för unga och vuxna hundar, tillsammans med duktiga medhjälpare. Hör gärna av dig!

Vår hund Emma - golden/goldenblandning? - är en underbar familjemedlem, som tycks ha tagit som sin livsuppgift att glädja min fru och mig. Svansen viftar och dunkar i golvet, bara vi tittar på henne. Nåja, även hon har några gånger hittat någonting olämpligt att rulla sig i ...


Bilden ovan: "Världens snällaste hund, Emma och jag.
MVH/William.
william.karlfeldt@gmail.comVad gäller för oss hundägare
inom Motala Kommun?


KOMMUNENS HEMSIDA
Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Motala kommun:

https://www.motala.se/bygga-bo-och-miljo/djur/hundar-i-naturen/
 


Kerstin Malms boktitel:
"Tänk om jag kunde lyssna"...

stämmer så väl överens med min syn
på relationen till min hund.
Jag har tidigare haft kurser i speciellt vardagslydnad. Numera premierar jag vardagsuppfostran.
 

Grunden är trygghet och samförstånd.
Hunden bör vara en social tillgång och fungera fint tillsammans med både människor och andra hundar.Att lära hunden att sitta och ligga, stanna kvar på kommando, komma på inkallning och gå naturligt intill mig, utan att dra, blir en naturlig följd i en bra relation.

Låt hunden använda sin bästa resurs - nosen - och få "sniffa" emellanåt under promenaden! Detta kan vara den bästa medicinen mot stress!
Det är mycket vi vill lära våra hundar. Men jag vill också lära mig - bli bättre på att iaktta och lyssna på vår Emma. Vad vill hon ...? När mår hon som bäst? Kanske utsätter jag henne för någonting som hon inte alls uppskattar.

Samförstånd innebär också att vi förstår varandra. Hunden kan säkert läsa av dig. Som ansvarsfull hundägare lär du dig hundens språk!


Bilden ovan ... Visst säger väl hunden Rocky här: - Matte, jag vill åka hem. NU!

 

NJA, TVEKSAMT OM VI BÖR LYSSNA PÅ LABRADOREN HÄR.
AV GOLDEN RETRIEVERNS MIN ATT DÖMA SÅ ÄR INTE HUNDARNA HELT ÖVERENS ...

 

TIPS!!!
PROMENAD UTAN DRAG!!!

      
Bilden: Stolt matte Birgitta, med slakt koppel.
Hennes väluppfostrade Dino går fint!


BRA TIPS på en aktiv promenad, med fin följsamhet och ... utan drag!
Detta har fungerat för de flesta på mina
kurser. Men en förutsättning är att du har
en bra kontakt med din hund, och att den
bryr sig om vad du gör ...                  
                                                                                 

I annat fall bör du börja med kontakt- och följsamhetsövningar.

Hundexperten och jägaren Peter Ekeström visar på YOUTUBE
en video om hur han lär en hund att självmant och intresserat följa honom, hur han än går.

Sök på "lite bättre i kopplet" så får du både se och lyssna ... och plötsligt fungerar det ... ELLER? Här krävs engagemang och aktivitet av båda parter!

Du kan också gå direkt till denna adress ... 
https://www.youtube.com/watch?v=QIMuGth6t4U

Om inte detta fungerar, så har jag förstås många fler tips ...
MVH/William.

OJ! Drar hunden ändå?! 

Bilden: Labradoren Abbe överraskar matte:      "HaHa! Nu drar jag!!!"

Då får vi fråga ytterligare
några experter:
Lotta Bodfäldt,
Åsa Ahlbom, Fredrik Steen.
Vi provar att länka till ...
TRE EXPERTER.                                                     


 

Jag har läst en bok av ANDERS HALLGREN:
DRIVKRAFT OCH MOTIVATION - 
GRUNDEN FÖR ALL HUNDTRÄNING


Länk: DRIVKRAFT OCH MOTIVATION 

 

SHAPING
En träningsform, där hundens naturliga beteenden
prioriteras. Förare och hund tränar och har roligt tillsammans. Träningen bygger på samförstånd mellan två parter där båda utvecklas i rätt riktning.


Förtydligande text:
Massor av övertygande fakta, förtydligade med exempel. Mest positivt är nog att träningen bygger på ett samförstånd mellan hund och förare, där inte bara hunden formas, utan i lika hög grad föraren. Att forma eller "shejpa" in alla önskade beteenden, tycks vara ett jobb för en engagerad hundägare på heltid. Detta är tips för en ung och läraktig hund, med en husse/matte som tar vara på varje tillfälle att träna och utveckla hunden långt utöver det vanliga; gärna tävlar och visar upp sin hund. Jag har nöjt mig med att endast återge tips för inlärning av grundläggande beteenden. Inte exempelvis hur man lär hunden att "gå på händerna". En välskriven och relativt lättillgänglig bok. Ändå svårt att bli övertygad för egen del, i min situation som hundägare till en äldre, lugn och redan följsam familjehund. En sak som stör mig; godisautomaten tycks vara outtömlig: Godis ... godis ... godis ... godis ... godis!

Min sammanfattning av boken finner du i länken ... HÄR!


SUCK OCH STÖN!!! MÅSTE HUNDEN
STANNA OCH SNIFFA HELA TIDEN???


En intressant undersökning visar att hundarna verkligen
behöver just detta!

                                                                                             
BILD: - EMMA! KOM!!!                                                                                                           - Är tyvärr upptagen. Kan inte nås för tillfället!


SÅ HÄR KAN DU PÅVERKA DIN HUNDS VÄLBEFINNANDE UNDER PROMENADEN:

Hur går ni? Har du redan i förväg bestämt vilken väg ni ska gå och ungefär när ni bör vara tillbaka?
Har du hunden kopplad i kort koppel/sele, så den måste följa dig,
där du går - i din takt? Kanske låter du den gå relativt fritt i en långlina,
där den tillåts att nosa och i hög grad själv bestämma riktning och takt?
                                                                                                                                                   Om du har full koll på inkallning av din hund, kanske den får strosa omkring i din närhet, på egen hand under en stor del av promenaden. MEN då måste du ha full koll! Du är ansvarig för din hund och vad den eventuellt kan hitta på. Det kan handla om aggression, leklust eller glädjerus - din hund får inte rusa emot någon, inte hoppa på någon mötande person eller hund ... och absolut INTE jaga vilda djur!

UNDERSÖKNING:
Man ville undersöka hur hunden påverkas under en promenad, beroende på om den är begränsad till att följa ägaren i ett kort koppel, får gå relativt fritt i långlina eller helt fritt utan koppel.  I undersökningen deltog 61 hundar, av varierande ålder, storlek, kön, temperament och
livssituation. Man konstaterar att hunden stannar och nosar ungefär 2,5 gånger så ofta i långlina, jämfört med i ett kort koppel.

RESULTATEN blev desamma, 2-3 gånger fler sniffningar, med hunden i långlina än i kort koppel, oavsett om den fick gå på promenad varje dag eller nästintill aldrig, för alla typer av hundar i experimentet, även om hunden inte alls drar i kopplet.
 
 
VAD INNEBÄR RESULTATEN?
Jo, hunden sniffar 280% mer i långlina än i kort koppel, och 330% mer i frihet än i kort koppel. Konsekvensen av hundens sniffningar är att pulsen går ned i olika hög grad, trots att den samtidigt rör sig. Observera att: Ett intensivt sniffande sänker hundens puls ytterligare -
 
OCH HUNDENS VÄLBEFINNANDE ÖKAR I MOTSVARANDE UTSTRÄCKNING!
 

Jag konstaterar att vi väl främst går ut för hundens skull ... (?), men visst tänker vi väl ibland att - nu tar jag en kort promenad, så jag är tillbaka till ... (lunchen, middagen ...) och då får hunden gå i koppel. Enklast så ... ELLER? Nja, vår hund går nästan alltid lös, men bredvid oss, upp till skogsområdet. Där får hon "Varsågod!" eller "Spring!" Sedan får hon röra sig fritt runtomkring oss och ibland upp till ett tjugotal meter ifrån oss, beroende på omgivningen. Hon måste alltid kunna kallas in spontant, då vi möter någon.

En hund kan under promenaden plötsligt "skaka loss". Det handlar inte om att den har blivit blöt. Orsakerna kan vara fler. Någonting skrämmande eller störande kan ha inträffat. Pulsen stiger snabbt. Faktum är att hunden genom att "skaka loss" kan bli kvitt en upplevelse av obehag. Därigenom minskar också stressen! Detta är en naturlig reaktion från hunden - för att återställa balansen.

--- --- --- --- ---

MINA FUNDERINGAR:
Undersökningen visar det som vi hundägare redan vet - att våra hundar både älskar och mår bra av att få gå och nosa. Räcker att kolla på svansen. Däremot tror jag inte att vi är helt införstådda med i vilken utsträckning detta påverkar pulsen och välbefinnandet. Hundar har ett starkt behov av att få strosa omkring och bekanta sig med omgivningen, utan vår styrning. De behöver speciellt få använda nosen. Många hundar som vi möter är ständigt uppkopplade. En vanlig kommentar: "Jag kan inte släppa hunden. Då skulle den försvinna direkt!"... Undra på det! Undersökningen ger klara besked. En hund som aldrig får uppleva friheten, att ströva omkring och sniffa - är en hund, som ofta har förhöjd puls, upplever stress och frustration. Alla hundägare borde ge hunden chansen att gå och nosa i sin egen takt, säkrast i långlina - det klarar alla. Några hundar kan dessutom gå helt utan koppel.

MEN här gäller ditt ansvar. DU MÅSTE HA FULL KOLL - HELA TIDEN!!!
MVH/William.


............

KÄLLA: http://www.dogfieldstudy.com/node/1 (Här får du både text och bilder).

* "Homeostasis" innebär på svenska ett tillstånd där kroppen befinner sig i jämvikt, exempelvis avseende vätskebalans, andning, cirkulation. /William.                                                                                                                        


 

NÅGRA TÄNKVÄRDA ORD
FRÅN VÅR EMMA:


Jag har märkt att inlärningen
fastnar bättre i skallen,
om belöningen kommer
direkt in i munnen!Bilden: Emma hittar moroten i träningen.


EN LITEN LEKTION I KROPPS-SPRÅK:

VISST KAN VÄL HUNDAR TALA!!! 

HUNDEN förstår garanterat ditt kroppsspråk
och dina signaler.
Förstår du hundens?
Här bjuder Phille upp till lek ...
och Wille vill också vara med!


 

Phille:
Men hör du, Emma!
Har du inte tuggat färdigt snart???


 


Phille kallar på hjälp:

HUSSE!!!
NU MÅSTE DU KOMMA OCH HJÄLPA MIG!

Ett GLATT återseende! Den busiga dottern Ebba utmanar mamma Zelda i en hjärtlig lek.  
Ebba verkar ha fattat vad aktivitetsdag innebär ...  
 


En bild från en tidigare vinter ...

Nicole har koll!

"Mina öron gör spår
i snön, där jag går.
Det är långt till vår!"
                                                                                                               

                                                                                                                           Kerstins lilla Nicole behöver en öronlyftning.

 

Här nedan har du     en länk till min

sammanfattning av Anders Hallgrens
intressanta bok om
DRIVKRAFT och MOTIVATION.
Läs, få inspiration och lär - som jag!

Här ser du min text ... MVH/William.

Kanske väcker text och bilder dina funderingar ...
Skriv gärna i vår gästbok!

 • STEVE WILSON LOAN FIRM • 11 december 2023 13:08:00
  LÅNEERBJUDANDE:
  Vi erbjuder lån från minst 5 000 USD till maximalt 500 miljoner USD, STEVE WILSON LOAN FIRM kommer att ge dig ett lån med en överkomlig ränta på 2 % och en löptid på 1 till 30 år för att betala tillbaka lånet (säkert och osäkrat) . Vårt mål är att tillhandahålla utmärkta professionella finansiella tjänster. Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar. Håll inte dina ekonomiska problem för dig själv för att du inte ska vara skuldmästare eller ekonomisk stress uppe, därför måste du snabbt kontakta oss för en lösning på dina ekonomiska problem. Det kommer att vara en stor glädje för oss när du är ekonomiskt stabil
  Maila oss via:

  Med vänliga hälsningar,
  Mr Steve Wilson.
  E-post: stevewilsonloanfirm@gmail.com
  Whatsapp +393481703911
  LINE ID:3091140693
  företagets webbplats: https://stevewilsonfinancialloanfirm.weebly.com
  Vi är certifierade och erbjuder snabba och pålitliga tjänster
 • Richard • 8 december 2023 12:26:14
  behöver du ett lån? personliga lån? Företagslån? Jullån? Bolån? Jordbruks- och projektfinansiering? Vi tillhandahåller alla typer av lån med 2% ränta! kontakt e-post; (richardcosmos5@gmail.com)

  Jullån
 • Richard • 8 december 2023 08:51:36
  behöver du ett lån? personliga lån? Företagslån? Jullån? Bolån? Jordbruks- och projektfinansiering? Vi tillhandahåller alla typer av lån med 2% ränta! kontakt e-post; (richardcosmos5@gmail.com)

  Jullån
 • STEVE WILSON LOAN FIRM • 6 december 2023 12:58:45
  LOAN OFFER:
  We offer loans from a minimum range of $5,000 to a maximum of $500 million, STEVE WILSON LOAN FIRM Will give you loan with an affordable interest rate of 2% and loan duration of 1 to 30 years to pay back the loan (secure and unsecured). Our aim is to provide Excellent Professional Financial Services. Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved. Do not keep your financial problems to yourself in order for you not to be debt master or financial stress up, which is why you must contact us quickly for a solution to your financial problems. It will be a great joy to us when you are financially stable
  Email us via:

  Yours Sincerely,
  Mr Steve Wilson.
  Email: stevewilsonloanfirm@gmail.com
  Whatsapp +393481703911
  LINE ID:3091140693
  company website: https://stevewilsonfinancialloanfirm.weebly.com
  We are certified and offer fast and reliable services
 • Midland • 27 november 2023 08:37:11
  Vi är direkta långivare och upp till 100 % IPF (internationell projektfinansiering). Vi tillhandahåller lån för företagsexpansion, fastighetsinvesteringar, bygg- och privatlån @ mycket låg ränta...

  PrivateLending är en oberoende ägd peer-to-peer-utlåningsplattform ...

  1380 Lasne - Belgien. demirovanna1983@gmail.com · © PrivateLending
 • Dékány • 26 november 2023 23:17:33
  Behöver du lån? Maila i så fall: dakany.endre@gmail.com

  behöver du ett lån? personliga lån? företagslån? inteckningslån? Lantbruk och projektfinansiering, SNABBA LÅN. Behöver du ett lån för att betala av dina skulder, betala dina räkningar eller starta ett vackert företag? ? Vi beviljar alla typer av lån med 2% ränta! Kontakt E-post: (dakany.endre@gmail.com)

  Akut låneerbjudande.
 • Dékány • 26 november 2023 23:17:09
  Behöver du lån? Maila i så fall: dakany.endre@gmail.com

  behöver du ett lån? personliga lån? företagslån? inteckningslån? Lantbruk och projektfinansiering, SNABBA LÅN. Behöver du ett lån för att betala av dina skulder, betala dina räkningar eller starta ett vackert företag? ? Vi beviljar alla typer av lån med 2% ränta! Kontakt E-post: (dakany.endre@gmail.com)

  Akut låneerbjudande.
 • Richard • 22 november 2023 10:47:08
  Hej, jag är en individ som erbjuder internationella lån. Med kapital som används för att ge lån mellan individer på kort och lång sikt, med start från 2 000 € till 500 000 000 € för alla seriösa människor som verkligen behöver det, är räntan 2 % per år Jag ger lån Finansiellt, Bostadslån, Investeringslån, Billån, Privatlån. Jag är tillgänglig för att tillfredsställa mina kunder inom max 2 dagar efter att jag mottagit förfrågan. En person som inte är seriös håller sig borta Snabbt svar: (richardcosmos5@gmail.com)

  Akut låneerbjudande.
 • Novelty • 15 november 2023 11:05:06
  Hallå; Är du i behov av ett akut lån? Jag heter Emily's Janssen, jag är låneansvarig och finanskonsult på Novelty Finance. Det har kommit till min kännedom att privatpersoner och företag har så svårt att få lån antingen från banker eller andra finansiella institutioner. Mitt företag (Novelty Finance) är här för att tillhandahålla och hjälpa dig med det lån du behöver

  Oavsett om du vill ge din livsstil ett lyft eller om du har en oväntad utgift att ta itu med, är ett lån från NOVELTY FINANCE det kostnadseffektiva sättet att få det att hända.

  NOVELTY FINANCE är flexibel: du kan låna upp till fem miljoner euro (5 000 000,00 €), med lämpliga återbetalningsperioder från 6 månader till 30 år. Vi erbjuder ett omfattande utbud av privatlån, företagslån, bostadslån och skuldsaneringslån som kan anpassas för att passa dina föränderliga behov och omständigheter till en ränta på 3 %.

  Vad du får:
   Omedelbar tillgång till dina pengar efter godkännande
   Konkurrenskraftiga räntor
   Flexibla återbetalningsvillkor
   Möjligheten att betala av ditt lån snabbare (extra betalningar minskar lånebeloppet)
   Enkelt godkännande om du behöver ytterligare medel
   Din första återbetalning av lånet börjar om sex månader efter godkännandet.

  Hur man ansöker:
  Att ansöka om lån är snabbt och enkelt!
  Företag eller privatpersoner som är intresserade av att ansöka om ett lån hos Novelty Finance och behöver mer information om låneerbjudandet, ska SKICKA ETT E-POST till: noveltyfinances@gmail.com

  Villkor gäller.
 • Wagner Clerk • 11 november 2023 11:40:16
  Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlångivare som godkände mitt lån till mig bara inom några timmar efter så många misslyckade försök att få ett lån, jag blev förvånad och glad över att den privata långivaren räddade mig och erbjöd mig en lån med 2% ränta, kontakta henne nu om du behöver ett akut lån E-post: christywalton355@gmail.com
 • Dékány • 9 november 2023 00:11:01
  God eftermiddag,

  Jag är en registrerad privat långivare. Vi ger krediter för att hjälpa människor, företag som behöver uppgradera sin ekonomiska situation runt om i världen, med mycket minimala årliga räntor så låga som 2 % inom ett år - 30 års återbetalningstid i någon del av världen. Vi ger kredit i intervallet 2000 € - 500 000 000 €. Lån väl säkrade med maximal säkerhet är nyckeln. Intresserad person bör kontakta oss via e-post: (richardcosmos5@gmail.com)

  Brådskande låneerbjudande.
 • Leo Mendy • 8 november 2023 20:55:00
  Am here to testify on the good work of doctor dominion
  I got sacked from work few months ago and have been unable to get a new job and haven’t been able to get a better shelter for Myself and kids , life has really been difficult because nobody wants to help , on a blessed day I decides to screw pass social media when I heard of a lady testifying of how doctor dominion helped her with so many of her problems, I quickly copied his email address and chatted him up to my greatest surprise he replied immediately and was ready to help me as soon as possible, first I was scared because I taught he was after d little money I had but I was wrong, we talked and he gave me a lottery winning number I did what necessary and am glad to say I gain more than I expected, I won the lottery with the help of doctor dominion because I gave up lottery a lot time he encouraged me and I won, am sharing this testimony with so much joy in my heart,
  you can also talk to him if you really want to win.
  Email: dominionlottospelltemple@gmail.com
  website: https://dominionlottospell.wixsite.com/dr-dominion
  WhatsApp or call :+12059642462
 • Max Bent • 30 oktober 2023 12:18:13
  Behöver du ett akut lån för att rensa dina skulder eller behöver du ett aktielån för att förbättra din verksamhet? Har du blivit avvisad av banker och andra finansiella myndigheter? Behöver du ett lån konsolidering eller inteckning? Sök inte längre eftersom vi är här för att göra alla dina ekonomiska problem till ett minne blott. Kontakta oss via e-post:

  oceanfmortgages@gmail.com
  oceanfmortgages@gmail.com

  Och här är vår företagswebbplats: www.oceanfinance.co.uk

  Det här är Ocean Finance Mortgages. Vi erbjuder lån till den som är intresserad till en rimlig ränta på 2%. Intervallet sträcker sig från 5 000,00 Euro till maximalt 100 000 000,00 Euro.
 • Claudia Klein • 15 oktober 2023 01:14:03
  Hej, Jag heter Claudia Klein, jag är finansansvarig, jag ger lån och andra finansiella tjänster och jag representerar Spotcap Global Financial Services.

  Spotcap Global Financial Services är ett heltäckande och pålitligt låneföretag och vi erbjuder alla typer av finansiella tjänster som; Privatlån, företagslån, bolån och många fler. Om du är i stort behov av några lånetjänster kommer jag att råda dig att kontakta min firma via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder både långfristiga och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro till en ränta på 3 % årligen med en återbetalningstid på 1 till 30 år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldsättningsgrad, låg kreditpoäng eller andra orsaker

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

  Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | & Få svar omedelbart

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!!
 • Dékány • 4 oktober 2023 23:40:24
  Behöver du akut kredit? Vi tillhandahåller företagslån, personliga lån, studielån, billån etc. Om du är intresserad, vänligen kontakta oss (dakany.endre@gmail.com)

  Akut låneerbjudande.
VAD SVÄLJER HUNDEN?
Länk:
Nyttigt att äta för din hund...
Men även sådant som är direkt farligt!  

Tänk om jag kunde lyssna : att leva medkännande med hundar av
Kerstin Malm, 2017            Läs mer...