UNGA HUNDAR
i åldern 6-12 månader                               
                                      
Bakgrund: Så var det med valpen ...
För den lilla valpen -  nytillskottet i familjen - är allting nytt. Du börjar med att bygga en varm och nära relation! Din uppgift är att vara en tydlig och ansvarsfull ledare; ge den trygghet och glädje. Valpen följer dig naturligt, vart du än går. Den är osäker och nyfiken. Det mesta är lek. Genom att leka med valpen stärker du relationen och förbereder valpen för livet i familjen och vardagen. Detta kan du utnyttja i en lustfylld inlärning av inkallning - få den att komma till dig, och belönas. Belöning innebär fysisk kontakt, glada tillrop, lek och ... godis.
å samma sätt lär du den allting annat som du vill att den ska kunna,
ör att fungera socialt.
 

Unghunden/tonåringen:
Din väluppfostrade ... valp växer, och blir könsmogen.
Nu följer den dig inte lika självklart som tidigare. Jämför med tvåbenta tonåringar. Det finns annat än föräldrar, respektive husse/matte som är betydligt intressantare. Hunden är kanske ett halvår, etteller två år. Inlärda färdigheter är som bortblåsta, och vi får ta nya tag. Hormoner påverkar hjärnan, könsdriften styr och den lugna, snälla valpen kan visa aggression. Använd koppel eller långlina under promenaden. Låt inte hunden dra iväg på egna äventyr. Den upplever så mycket med sina sinnen, som vi har svårt att inse. Den måste få stanna upp och nosa/sniffa ... ofta. Unghunden kan verka tuff, nyfiken och självständig, men den behöver dig och din trygghet. Den kan bli osäker och rädd, till och med se "spöken" där du minst anar det. Då finns du där, och lugnar ned den.

Samhället är inte alltid anpassat för att hunden ska trivas och må bra. Här behövs vissa regler och en säker lydnad. På kursen arbetar vi på ett lustbetonat sätt, med belöning - aldrig bestraffning.  Hunden är inte elak eller trotsig, bara okunnig om vår uppfattning om rätt och fel. Det som var inlärt pch befäst hos valpen, kan behöva övas igen. Hunden behöver kanske återigen lära sig att träffa, acceptera och umgås med främmande människor och hundar - kanhända får den nya hundkompisar.
                     
Kom ihåg att din hundp behöver en omtänksam och tydlig förebild, som alltid finns där och har TID! Det finns inga genvägar eller snabbkurser, för att slippa ta sitt ansvar! Det är du som bygger och stärker relationen. Vi ger dig råd och tips, och verktygen för fortsatt träning.
Välkommen och lycka till! 

Ledare: Viveca Pettersson
Medhjälpare: ...
Bilden ovan: Viveca med sin Geja