VALPAR

Vardagsövningar för valpar
i åldern 3-6 månader.
Vi tränar kontakt, gå i koppel utan att dra,
hälsa på folk utan att hoppa m.m

Tankar om VALPEN och KURSEN:
BÖR VALPEN FÅ ÄGNA SIG ÅT ATT LEKA ELLER LÄRA SIG ATT LYDA ...?                                            
 Ledare: ...                                                                                   

För den lilla valpen -  nytillskottet i familjen - är allting nytt. Börja med att bygga en varm och nära relation! Din uppgift är att vara en tydlig och ansvarsfull ledare; ge den trygghet och glädje. Valpen följer dig naturligt, vart du än går. Den är osäker och nyfiken. Det mesta är lek. Genom att leka med valpen stärker du relationen och förbereder valpen för livet i familjen och vardagen. Detta kan du utnyttja i en lustfylld inlärning av inkallning - få den att komma till dig, och belönas. Belöning innebär fysisk kontakt, glada tillrop, lek och ... godis. På samma sätt lär du den allting annat som du vill att den ska kunna, för att fungera socialt.
 
Hundens ursprung - VARGEN - är sig ganska lik. Men en hund kan numera se ut hur som helst; ha vilka egenskaper, behov och förutsättningar, som helst. Det har vi människor sett till. Den är anpassad till våra behov och önskemål. Härav följer att vi har helt olika uppfattningar om hur hunden ska fostras.
Får valpen en smakbit vid matbordet?
Får den ligga i  soffan ... i din säng, hoppa upp på grannen och hälsa, skälla på den som ringer på dörren ...?
 
En valp lär sig snabbt det som lönar sig! Hur många gånger tror du att du behöver ge valpen godis vid matbordet, för att den ska sitta hos dig, lägga huvudet på sned och vifta på svansen, när du äter? För hunden finns inga undantag, inga "hundantag"!
Den kommer att sitta där och vänta ...