• FRÅGA HUND

FRÅGA HUND!
VILKEN KONSTIG RUBRIK!
HUR TÄNKER DEN DÄR WILLIAM NU ...?


Ja, det är naturligtvis en ordlek som associerar till det kända TV-programmet, där lärda Lundabor besvarar kluriga frågor.

Det klarar absolut inte jag. Men då frågar jag Viveca eller någon annan klok ledare ...  Vi kanske kan utbyta erfarenheter?!
Syftet är att vi ska lära oss mer om sådant som är bra för hunden
Jag lägger ut en del information, som jag har fått eller hittat - från vänner och bekanta, från nätet, eller kanske från dig.


Förhoppningsvis lär vi oss en del, både du och jag!
Läs och kommentera gärna!
Det är mycket vi vill lära våra hundar. Men jag vill också lära mig - bli bättre på att iaktta och lyssna på vår Emma. Vad vill hon ...? När mår hon som bäst? Kanske utsätter jag henne för någonting som hon inte alls uppskattar.

En del texter och uppslag hittar jag säkert på nätet, annat skriver jag själv - och varför inte utbyta erfarenheter, oss hundägare emellan?! 

Du får gärna tipsa mig om sådant som kan tänkas passa in här.

--- --- ---
Vem är jag ...?
Jag är hundägare sedan många år tillbaka, sekreterare i styrelsen, ansvarig för hemsidan,
utbildningsansvarig inom föreningen, tillsammans med ordförande Viveca, och dessutom handledare. Det har slumpat sig så att jag leder kurser för unga och vuxna hundar, tillsammans med duktiga medhjälpare. Hör gärna av dig!

Vår hund Emma - golden/goldenblandning? - är en underbar familjemedlem, som tycks ha tagit som sin livsuppgift att glädja min fru och mig. Svansen viftar och dunkar i golvet, bara vi tittar på henne. Nåja, även hon har några gånger hittat någonting olämpligt att rulla sig i ...


Bilden ovan: "Världens snällaste hund, Emma och jag.
MVH/William.
william.karlfeldt@gmail.comVad gäller för oss hundägare
inom Motala Kommun?


KOMMUNENS HEMSIDA
Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Motala kommun:

https://www.motala.se/bygga-bo-och-miljo/djur/hundar-i-naturen/
 


Kerstin Malms boktitel:
"Tänk om jag kunde lyssna"...

stämmer så väl överens med min syn
på relationen till min hund.
Jag har tidigare haft kurser i speciellt vardagslydnad. Numera premierar jag vardagsuppfostran.
 

Grunden är trygghet och samförstånd.
Hunden bör vara en social tillgång och fungera fint tillsammans med både människor och andra hundar.Att lära hunden att sitta och ligga, stanna kvar på kommando, komma på inkallning och gå naturligt intill mig, utan att dra, blir en naturlig följd i en bra relation.

Låt hunden använda sin bästa resurs - nosen - och få "sniffa" emellanåt under promenaden! Detta kan vara den bästa medicinen mot stress!
Det är mycket vi vill lära våra hundar. Men jag vill också lära mig - bli bättre på att iaktta och lyssna på vår Emma. Vad vill hon ...? När mår hon som bäst? Kanske utsätter jag henne för någonting som hon inte alls uppskattar.

Samförstånd innebär också att vi förstår varandra. Hunden kan säkert läsa av dig. Som ansvarsfull hundägare lär du dig hundens språk!


Bilden ovan ... Visst säger väl hunden Rocky här: - Matte, jag vill åka hem. NU!

 

NJA, TVEKSAMT OM VI BÖR LYSSNA PÅ LABRADOREN HÄR.
AV GOLDEN RETRIEVERNS MIN ATT DÖMA SÅ ÄR INTE HUNDARNA HELT ÖVERENS ...

 

TIPS!!!
PROMENAD UTAN DRAG!!!

      
Bilden: Stolt matte Birgitta, med slakt koppel.
Hennes väluppfostrade Dino går fint!


BRA TIPS på en aktiv promenad, med fin följsamhet och ... utan drag!
Detta har fungerat för de flesta på mina
kurser. Men en förutsättning är att du har
en bra kontakt med din hund, och att den
bryr sig om vad du gör ...                  
                                                                                 

I annat fall bör du börja med kontakt- och följsamhetsövningar.

Hundexperten och jägaren Peter Ekeström visar på YOUTUBE
en video om hur han lär en hund att självmant och intresserat följa honom, hur han än går.

Sök på "lite bättre i kopplet" så får du både se och lyssna ... och plötsligt fungerar det ... ELLER? Här krävs engagemang och aktivitet av båda parter!

Du kan också gå direkt till denna adress ... 
https://www.youtube.com/watch?v=QIMuGth6t4U

Om inte detta fungerar, så har jag förstås många fler tips ...
MVH/William.

OJ! Drar hunden ändå?! 

Bilden: Labradoren Abbe överraskar matte:      "HaHa! Nu drar jag!!!"

Då får vi fråga ytterligare
några experter:
Lotta Bodfäldt,
Åsa Ahlbom, Fredrik Steen.
Vi provar att länka till ...
TRE EXPERTER.                                                     


 

Jag har läst en bok av ANDERS HALLGREN:
DRIVKRAFT OCH MOTIVATION - 
GRUNDEN FÖR ALL HUNDTRÄNING


Länk: DRIVKRAFT OCH MOTIVATION 

 

SHAPING
En träningsform, där hundens naturliga beteenden
prioriteras. Förare och hund tränar och har roligt tillsammans. Träningen bygger på samförstånd mellan två parter där båda utvecklas i rätt riktning.


Förtydligande text:
Massor av övertygande fakta, förtydligade med exempel. Mest positivt är nog att träningen bygger på ett samförstånd mellan hund och förare, där inte bara hunden formas, utan i lika hög grad föraren. Att forma eller "shejpa" in alla önskade beteenden, tycks vara ett jobb för en engagerad hundägare på heltid. Detta är tips för en ung och läraktig hund, med en husse/matte som tar vara på varje tillfälle att träna och utveckla hunden långt utöver det vanliga; gärna tävlar och visar upp sin hund. Jag har nöjt mig med att endast återge tips för inlärning av grundläggande beteenden. Inte exempelvis hur man lär hunden att "gå på händerna". En välskriven och relativt lättillgänglig bok. Ändå svårt att bli övertygad för egen del, i min situation som hundägare till en äldre, lugn och redan följsam familjehund. En sak som stör mig; godisautomaten tycks vara outtömlig: Godis ... godis ... godis ... godis ... godis!

Min sammanfattning av boken finner du i länken ... HÄR!


SUCK OCH STÖN!!! MÅSTE HUNDEN
STANNA OCH SNIFFA HELA TIDEN???


En intressant undersökning visar att hundarna verkligen
behöver just detta!

                                                                                             
BILD: - EMMA! KOM!!!                                                                                                           - Är tyvärr upptagen. Kan inte nås för tillfället!


SÅ HÄR KAN DU PÅVERKA DIN HUNDS VÄLBEFINNANDE UNDER PROMENADEN:

Hur går ni? Har du redan i förväg bestämt vilken väg ni ska gå och ungefär när ni bör vara tillbaka?
Har du hunden kopplad i kort koppel/sele, så den måste följa dig,
där du går - i din takt? Kanske låter du den gå relativt fritt i en långlina,
där den tillåts att nosa och i hög grad själv bestämma riktning och takt?
                                                                                                                                                   Om du har full koll på inkallning av din hund, kanske den får strosa omkring i din närhet, på egen hand under en stor del av promenaden. MEN då måste du ha full koll! Du är ansvarig för din hund och vad den eventuellt kan hitta på. Det kan handla om aggression, leklust eller glädjerus - din hund får inte rusa emot någon, inte hoppa på någon mötande person eller hund ... och absolut INTE jaga vilda djur!

UNDERSÖKNING:
Man ville undersöka hur hunden påverkas under en promenad, beroende på om den är begränsad till att följa ägaren i ett kort koppel, får gå relativt fritt i långlina eller helt fritt utan koppel.  I undersökningen deltog 61 hundar, av varierande ålder, storlek, kön, temperament och
livssituation. Man konstaterar att hunden stannar och nosar ungefär 2,5 gånger så ofta i långlina, jämfört med i ett kort koppel.

RESULTATEN blev desamma, 2-3 gånger fler sniffningar, med hunden i långlina än i kort koppel, oavsett om den fick gå på promenad varje dag eller nästintill aldrig, för alla typer av hundar i experimentet, även om hunden inte alls drar i kopplet.
 
 
VAD INNEBÄR RESULTATEN?
Jo, hunden sniffar 280% mer i långlina än i kort koppel, och 330% mer i frihet än i kort koppel. Konsekvensen av hundens sniffningar är att pulsen går ned i olika hög grad, trots att den samtidigt rör sig. Observera att: Ett intensivt sniffande sänker hundens puls ytterligare -
 
OCH HUNDENS VÄLBEFINNANDE ÖKAR I MOTSVARANDE UTSTRÄCKNING!
 

Jag konstaterar att vi väl främst går ut för hundens skull ... (?), men visst tänker vi väl ibland att - nu tar jag en kort promenad, så jag är tillbaka till ... (lunchen, middagen ...) och då får hunden gå i koppel. Enklast så ... ELLER? Nja, vår hund går nästan alltid lös, men bredvid oss, upp till skogsområdet. Där får hon "Varsågod!" eller "Spring!" Sedan får hon röra sig fritt runtomkring oss och ibland upp till ett tjugotal meter ifrån oss, beroende på omgivningen. Hon måste alltid kunna kallas in spontant, då vi möter någon.

En hund kan under promenaden plötsligt "skaka loss". Det handlar inte om att den har blivit blöt. Orsakerna kan vara fler. Någonting skrämmande eller störande kan ha inträffat. Pulsen stiger snabbt. Faktum är att hunden genom att "skaka loss" kan bli kvitt en upplevelse av obehag. Därigenom minskar också stressen! Detta är en naturlig reaktion från hunden - för att återställa balansen.

--- --- --- --- ---

MINA FUNDERINGAR:
Undersökningen visar det som vi hundägare redan vet - att våra hundar både älskar och mår bra av att få gå och nosa. Räcker att kolla på svansen. Däremot tror jag inte att vi är helt införstådda med i vilken utsträckning detta påverkar pulsen och välbefinnandet. Hundar har ett starkt behov av att få strosa omkring och bekanta sig med omgivningen, utan vår styrning. De behöver speciellt få använda nosen. Många hundar som vi möter är ständigt uppkopplade. En vanlig kommentar: "Jag kan inte släppa hunden. Då skulle den försvinna direkt!"... Undra på det! Undersökningen ger klara besked. En hund som aldrig får uppleva friheten, att ströva omkring och sniffa - är en hund, som ofta har förhöjd puls, upplever stress och frustration. Alla hundägare borde ge hunden chansen att gå och nosa i sin egen takt, säkrast i långlina - det klarar alla. Några hundar kan dessutom gå helt utan koppel.

MEN här gäller ditt ansvar. DU MÅSTE HA FULL KOLL - HELA TIDEN!!!
MVH/William.


............

KÄLLA: http://www.dogfieldstudy.com/node/1 (Här får du både text och bilder).

* "Homeostasis" innebär på svenska ett tillstånd där kroppen befinner sig i jämvikt, exempelvis avseende vätskebalans, andning, cirkulation. /William.                                                                                                                        


 

NÅGRA TÄNKVÄRDA ORD
FRÅN VÅR EMMA:


Jag har märkt att inlärningen
fastnar bättre i skallen,
om belöningen kommer
direkt in i munnen!Bilden: Emma hittar moroten i träningen.


EN LITEN LEKTION I KROPPS-SPRÅK:

VISST KAN VÄL HUNDAR TALA!!! 

HUNDEN förstår garanterat ditt kroppsspråk
och dina signaler.
Förstår du hundens?
Här bjuder Phille upp till lek ...
och Wille vill också vara med!


 

Phille:
Men hör du, Emma!
Har du inte tuggat färdigt snart???


 


Phille kallar på hjälp:

HUSSE!!!
NU MÅSTE DU KOMMA OCH HJÄLPA MIG!

Ett GLATT återseende! Den busiga dottern Ebba utmanar mamma Zelda i en hjärtlig lek.  
Ebba verkar ha fattat vad aktivitetsdag innebär ...  
 


En bild från en tidigare vinter ...

Nicole har koll!

"Mina öron gör spår
i snön, där jag går.
Det är långt till vår!"
                                                                                                               

                                                                                                                           Kerstins lilla Nicole behöver en öronlyftning.

 

Här nedan har du     en länk till min

sammanfattning av Anders Hallgrens
intressanta bok om
DRIVKRAFT och MOTIVATION.
Läs, få inspiration och lär - som jag!

Här ser du min text ... MVH/William.

Kanske väcker text och bilder dina funderingar ...
Skriv gärna i vår gästbok!

  • Filip • 5 februari 2021 09:41:01
    Jättekul att följa er på er hemsida! :)
  • Adam • 20 januari 2021 08:33:35
    Jag har vuxit upp med en Golden Retriver och vi sa ofta att hon måste vara den snällaste hunden som finns. Verkligen en fin ras. Jag fattar vad du menar när du skriver så om Emma
VAD SVÄLJER HUNDEN?
Länk:
Nyttigt att äta för din hund...
Men även sådant som är direkt farligt!  

Tänk om jag kunde lyssna : att leva medkännande med hundar av
Kerstin Malm, 2017            Läs mer...